Koninklijke De Vries Scheepsbouw

Historie

Koninklijke De Vries Scheepsbouw, opgericht in 1906, vierde in 2006 zijn 100-jarige bestaan en ontving bij die gelegenheid het koninklijke predikaat.

Vier generaties

Jachten bouwen doet het familiebedrijf in Aalsmeer al sinds vier generaties. Oprichter C.J.W. de Vries begon in 1906 met het bouwen van boten voor de watersport en de handel op de Westeinderplassen. In 1923 richtten zijn twee oudste zoons H.S. en Joh. de Vries op de huidige locatie aan de Ringvaart scheepswerf De Vlijt op. Na 1960 veranderde de werfnaam in De Vries Scheepsbouw.

Feadship

In de jaren direct na de oorlog was er geen vraag naar pleziervaartuigen. In 1949 besloot de Nederlandse regering het vizier te richten op overzeese markten voor Nederlandse scheepsarchitecten en jachtenbouwers. Om de verwachte exportmogelijkheden te benutten, werd het samenwerkingsverband Feadship opgericht, waar Koninklijke De Vries Scheepvaart nog altijd deel van uitmaakt.

De Vries Groep

Sindsdien heeft Koninklijke De Vries Scheepsbouw zich met Feadship ontwikkeld tot bouwer van de mooiste en duurste jachten ter wereld. De De Vries Groep kreeg vorm na uitbreiding met Akerboom Yacht Equipment in 1986, Scheepswerf Slob, STI Engineering en ITS in 2002 en de voormalige werf van Amels in Makkum in 2005, tegenwoordig De Vries Scheepsbouw Makkum.

Innovatie

Er is een wereld van verschil tussen de bootjes uit de jaren '20 van de vorige eeuw en de hedendaagse geavanceerde superjachten. De jachten worden steeds groter, lichter en sneller met veel high tech. Natuurlijk worden bij de bouw nog altijd volop materialen als staal, aluminium en hout gebruikt. Maar de toepassing van moderne composietmaterialen, gasturbines en waterjets vormen nog maar het begin van verdergaande technische innovatie, waarin ons bedrijf voorop loopt. Wat blijft is het vakmanschap, het streven naar perfectie en de liefde voor het vak van scheepsbouwer.

Voor meer informatie over de geschiedenis van Koninklijke De Vries Scheepsbouw, geïllustreerd met veel historische foto’s: www.scheepswerfdevlijt.nl.